Nakkesmerter og simple øvelser du selv kan lave

Nakkesmerter

Har du nakkesmerter? Få hjælp her med 4 simple udstrækningsøvelser – samt 4 styrkende og forebyggende øvelser for nakken.

Nakkesmerter er helt almindeligt, og omkring 40 procent af den voksne befolkning oplever det i løbet af livet.
Hos de fleste påvirker nakkesmerterne ikke deres daglige aktiviteter, men cirka 1/3 af dem, der har smerter, søger behandling, har nedsat aktivitetsniveau eller har sygemelding af kortere eller længere varighed på grund af nakken.

Jeg behandler dagligt klienter der har nakkesmerter med kranio sakral terapi, og de får hjælp til forskellige typer af nakkesmerter. Hos nogle er nakkesmerterne arvelige, andre fra en fysisk aktivitet, og særligt spændinger fra arbejdsstillinger giver klienterne spændinger og smerter. Psykologiske faktorer som angst, stress og bekymringer, synes også at være en årsag. Endelig er der klienter med piskesmæld, som har særlig gavn af den blide behandling med kranio sakral terapi.

Har du nakkesmerter, har du selv mulighed for at lave strækøvelser, der hjælper nakken på vej. Prøv disse 4 øvelser for afspænding.

  1. Drej hovedet og se først over den ene skulder, så den anden.
  2. Læg nakken bagover og kig op i loftet (flet gerne fingrene i nakken imens for at støtte).
  3. Træk hagen mod brystet.
  4. Stræk nakken til siden ved at trække øret mod samme sides skulder.

Gentag hver bevægelse 5 – 10 gange.

Disse er gode udstrækningsøvelser, der kan hjælpe dig nu og her. men vil du være præventiv, er det en gode idé at styrke muskulaturen omkring nakken. Jo stærkere dine muskler er, jo mere støtte vil de give, og jo mindre sandsynligt er det at de bliver ømme og trætte. Amerikanske studier viste, at kvinder der havde nakkespændinger p.g.a. skrivebordsarbejde alle fik forbedret deres tilstand og nedsatte smerter, da de begyndte at udføre forskellige aktiviteter til styrkelse af nakken. De 3 forskellige aktiviteter var henholdsvis styrketræning, udholdenhedstræning og aerobic.

Du kan styrke din nakkemuskulatur med disse 4 simple øvelser.

1: Bøje nakken

Lig på gulvet med hovedet støttet af en pude. Løft dit hoved, træk din hage ind mod brystet uden at løfte dine skuldre. Når hagen rører dit bryst, læg hovedet ned igen og slap af i 5 sekunder. Udfør 3 sæt af 10 gentagelser en gang om dagen, hvil i 1 minut mellem øvelserne.

2: Løft til siden

Stå ret op med fødderne i skulderbredde fra hinanden og knæene let bøjede. Hold en vægt i hver hånd med dine hænder, langs siden. Løft begge arme til skulderhøjde og sænk armene langsomt. Træn dig op til at udføre 3 sæt 8-12 gentagelser, hvil 1 minut mellem øvelserne.

3: Skulderløft

Stå ret op med fødderne i skulderbredde fra hinanden og knæene let bøjede. Hold en vægt i hver hånd og armene ned langs siden. Træk dine skuldre op, og spænd nakke- og skuldermuskler i 1 sekund. Træn op til at udføre 3 sæt 8-12 gentagelser, hvil 1 minut mellem øvelserne.

4: Albueløft

Stå ret op med fødderne i skulderbredde fra hinanden og knæene let bøjede. Hold en vægt i hver hånd med håndfladerne vender mod forsiden af ​​lårene. Løft vægtene op til brystet (hænderne skal være i skulderhøjde og albuerne parallelt med gulvet) og sænk armene langsomt. Træn op til at udføre 3 sæt med 8-12 gentagelser, hvil 1 minut mellem øvelserne.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev lige her – og få 10 gode råd mod stress!