Migræne – Hvad er det og hvad kan du selv gøre?

Migræne er en meget stærk smerte i hovedet, ofte den ene side, dunkende og den kommer i anfald af få dages varighed. Desuden følger ofte synsforstyrrelser, lys- og lydoverfølsomhed, træthed, svær kvalme og opkast. Nogle har flere af symptomerne andre har færre.

500.000 har migræne i Danmark. Kun 1/5 er i behandling. Ofte skyldes det, at de har fået noget medicin, som ikke var godt for dem, så de vil hellere lade være med at tage medicin.

Hvorfor får man migræne?
Man kender ikke årsagen til migræne. Men man ved at de store blodkar udenpå hjernen under et anfald udvider sig. Det er formentlig denne udvidelse af blodkarrene, som fremkalder smerten, men det er en ændret aktivitet i hjernecellerne, der får anfaldet til at starte og også til at stoppe igen.

Hvordan stiller lægen diagnosen?
Lægen vil ofte kunne stille diagnosen ud fra sygdomsforløbet. For at kunne stille diagnosen migræne skal følgende være opfyldt: Man skal have haft mindst fem anfald som:

*Varede fra 4-72 timer.
*Havde mindst to af følgende kendetegn:
*Halvsidig smerte
*Pulserende
*Moderat til stærk smerte
*Forværres under fysisk aktivitet
*Havde mindst et af følgende symptomer:
*Kvalme og/eller opkastning
*Lys- og lydoverfølsomhed

Lægen bør dog ud over sin samtale foretage en undersøgelse. Hvis der er i tvivl om diagnosen, kan man henvise til en specialist i hjernesygdomme (neurolog).


Hvordan opleves aura?

Aura er symptomer, som kan opstå lige i forud for migræneanfald. Som regel bygger symptomerne sig op over 5-20 minutter og vedvarer så, indtil hovedpinen begynder. Dette sker som regel inden en time. Auraen plejer at fortage sig, når hovedpinen begynder.
Aurafasen kan opleves på mange forskellige måder. De fleste oplever synsforstyrrelser, især flimrende, blafrende lysglimt. Dette kaldes “zik-zak skotomer”. Andre kan få kortvarigt nedsat syn, eller have problemer med dybdebedømmelse. Kendte genstande kan se forandret ud, f.eks. større eller mindre, eller have forkert farve.
Aurasymptomerne kan også komme andre steder i kroppen. Enkelte har føleforstyrrelse eller i sjældne tilfælde svaghed i arm og/eller ben. Balanceevnen kan blive dårlig. Andre hører mærkelige lyde, eller synes de mærker lugte, som ikke er der.

Kranio sakral terapi og migræne
Behandling mod migræne

Jeg arbejder dagligt med kranio sakral terapi ved klienter med både hovedpine og migræne. Kranio sakral terapien er en meget blid afspænding. Jeg arbejder med at løsne op for spændinger rundt om kraniet, og skabe plads, bevægelse og fleksibilitet. Også blodtilførslen til hjerne og kranie bedres i denne proces. Ofte har klienten gået med migrænen i mange år, og vi skal give ca 3 behandlinger, før man med sikkerhed kan fastslå hvilken effekt det har haft på den pågældende.

2 af mine klienter giver følgende tilbagemeldinger på behandlinger med kranio sakral terapi:

Ida Vestergaard
“Døjer med hovedpiner og migræne, men har virkelig kunnet mærke en effekt efter mine behandlinger hos dig.”

Aleksandra Widz
“Jeg valgte at prøve kranio sakral terapi som en hjælp til mine meget voldsomme migræne anfald med aura. Kort tid efter mit første møde med kranio sakral terapien hos Julie, fik jeg et anfald. Det var en ganske overraskende oplevelse, for hvor de normalt plejede at vare et par døgn, var dette anfald væk efter kun 40min! ”


Forebyggelse af migræne

Når man ved, hvad der udløser ens migræne, kan man forebygge den. Det er forskelligt fra person til person, hvad der trigger anfald. Det er derfor vigtigt, at du lærer din helt personlige migræne at kende, så du kan leve på en måde, der forebygger dine anfald. Hormoner, kulde, lugte, stress, allergi, fysisk anstrengelse, et overforbrug af håndkøbsmedicin, kemiske stoffer i mad og drikke, væskemangel, blodsukkerudsving og søvnmangel er alle kendte migrænetriggere. At skabe en migrænevenlig tilværelse kræver, at du kigger på alle de faktorer i din livsstil, der kan have indflydelse på din migræne. Med små skridt kan du kortlægge dine triggere og forebygge din migræne. Migræne er en neurologisk sygdom og det er nok ikke sandsynligt, at du kan eliminere den helt. Men kan du få færre og/eller mildere anfald, er det bestemt værd at tage med.

Har du lyst til at bestille tid til behandling med kranio sakral terapi hos mig? Du kan gøre det lige her: julie.onlinebooq.dk