Har du kæbespændinger?

Få hjælp lige her, til at løsne op for spændingerne!

Kæberne kan være et stort samlingsstedsted for fysisk stress. Ligesom nakke, skuldre og ryg, er kæberne et samlingssted for mental uro.

Hvorfor i kæberne?

Fordi vi igennem tiden, har fået af vide at vi bare skulle bide tænderne sammen, så skulle vi nok komme igennem det ene eller det andet.

Måske har vi oplevet situationer som børn, hvor vi var ivrige for at fortælle noget til vores forældre, og få deres opmærksomhed.

Måske forstyrrede det, og vi blev bedt om at tie stille, at lukke munden i.

Der kan være mange andre situationer, hvor vi som børn måske slår knæet, ønsker vores forældres omsorg, og får af vide at vi ikke skal græde, men bare bide tænderne sammen og fortsætte.

Vi får af vide at vi skal tie stille og lukke i, og lukke ned for vores følelser. Vi spænder i kæben, når vi føler angst eller stress. Det bliver en vane at spænde i kæben, hver gang mærker en særlig følelse eller føler trang til at dele noget.

Selvfølgelig kan der være mange andre sammenhænge, dette er blot eksempler.

Jeg har mange klienter i klinikken med kæbespændinger, og lange de fleste beskriver, at de netop føler de bider tænderne sammen, for at komme igennem hverdagen. Det kan handle om både job og familieliv, hvor man måske ikke rigtig får sagt fra. Med kranio sakral terapi kan vi løsne op, i og omkring kæben, med forskellige teknikker i led og bindevæv. Typisk for kranio sakral terapien er at det er en meget blid behandling.

Der er flere faktorer, der bidrager til kæbespændinger: tænderskæren, neglebidning, blyantbidning, tyggegummi, spise hårdt slik, operation der overstrækker kæben, samt at sove på den side af munden. En kropsholdning hvor hovedet er skubbet frem, bidrager også til spændinger i kæberne. Prøv at sidde ret op og ned og trække hagen ind.

Symptomer på kæbespændinger

Hvordan føles det gerne have kæbespændinger?

Du kan føle ubehag eller smerte i kæbe, hals og nakke. Din kæbe kan låse sig fast, eller du har følelsen af at kæben “klikker” når du åbner munden.

Det kan også være smertefuldt, eller umuligt helt åbne munden. Dette kan gøre det meget svært, bare at spise en is. Andre symptomer omfatter en tør eller brændende fornemmelse i munden, panden eller hovedpine i tindingen, summende eller ringen for ørerne og høretab.

Problemer i kæbeled

Kæbeleddet, er der hvor underkæben og kraniet forbindes. Problemer i kæbeleddet kan være akut eller kronisk smerte i kæberne. Smerten er forårsaget af fysisk stress omkring leddet, herunder brusk, muskler i ansigt, hals og kæber, samt nærliggende ledbånd og tænder. Den største af kranienerverne, trigenimusnerven, går lige igennem leddet. Denne nerve er ansvarlig for følelse i ansigtet og motoriske funktioner, som at bide, tygge og synke.

Hjælp til kæbespændingen

Hvordan kan vi komme af med spændingerne?

Fjern dårlige vaner!

Det første man kan gøre, er at stoppe de vaner, der forårsager spændingen i kæberne. Vær opmærksom på din kropsholdning, og sid ret op og ned. Stop med at bide negle eller kuglepenne. Stop med at tygge tyggegummi hele dagen, og forsøg ikke at spænde i kæberne, når du føler dig såret. Få det hellere ud af dit system, og få sagt til og fra!

Slap af!

Fordi stress er en af årsagerne til kæbespændinger, er det meget vigtigt at slappe af. Du kan prøve at lave en pranayama yoga øvelse. Prøv for eksempel den “alternative næsebor vejrtrækning”. Sæt din højre tommelfinger på højre næsebor og hold blidt, så du kan kun trække vejret gennem venstre næsebor. Træk vejret meget langsomt. Fjern derefter tommelfingeren (behold din hånd, hvor den er) fra din næsebor og luk blidt din venstre næsebor med din ringfinger. Pust langsomt ud. Hold dette næsebor lukket og ånd ind. Nu skifter du igen og lukker dit højre næsebor med tommelfingeren, ånd i, ånd ud, og ændre igen. Mens du laver denne yoga vejrtrækningsøvelse, fokuser på dit åndedræt. Ved skiftevis at have fokus på eet næsebor ad gangen, stimulerer du forbindelsen mellem venstre og højre del af hjernen.

Kæbemassage

Start med at gnide dine håndflader varme, og massér så på hver side af ansigtet.

 1. Massér først med en finger, ca. en cm fra næseborene. På begge sider.
 2. Luk øjnene og ånd langsomt ind. Med hver udånding, slapper du mere af. Flyt dine fingre til spidsen af dine kinder.
 3. Placér fingrene over ørerne.
 4. Massér hjørnet af kæben (lidt under øreflippen).
 5. I kæbelinien ved siden munden.
 6. Massér hagen.
 7. Tæt på hjørnerne af munden.
 8. Ved siden næseborene.
 9. Under næseborene.
 10. Mundvigene.
 11. to fingre på midten af ​​kinderne.
 12. begge fingre i retning ørerne.

Sæt din tommelfinger under hagen og pres lidt ind. Hold trykket fra tommelfingeren. Gentag dette 10 gange. Denne øvelse strækker blidt dine kæbemuskler.

Åbn din mund så højt du kan, uden noget fokus, og luk den derefter langsomt. Åbn din mund igen, men fokuserer denne gang på at åbne den venstre side af munden så højt du kan. Gentag øvelsen med den højre side af munden.

Yoga: Løven

Dette er en yogastilling, der lindrer spændinger i ansigtet og brystet. Bare google “Lions pose” så får du en masse billeder af stillingen. Om ikke andet kan det i hvert fald give dig et godt grin at lave den, hvilket jo også er rigtig gavnligt for kæbespændingerne.

Oplever du fortsat ubehag, kontakt din læge eller behandler.

Ønsker du tidsbestilling til kranio sakral terapi, for afspænding af din kæbe, kan du gøre det på min online booking lige her