Har du hovedpine? Gode råd og 5 simple øvelser du selv kan lave

Hovedpine eller migræne

Hovedpine er helt almindeligt

Hovedpine er en af de ti mest omkostningsfulde lidelser i Europa. 20 procent af alle sygemeldinger skyldes hovedpine. samtidig er hovedpine en meget hyppig tilstand og er årsag til, at mere end hver 3. dansker på et tidspunkt har søgt hjælp hos den praktiserende læge.

Hovedpinen kommer typisk snigende, når vi har haft for travlt, sovet for lidt, har drukket for meget aftenen før eller måske har glemt at spise og drikke i dagens løb.

Kranio sakral terapi og hovedpine

Jeg behandler dagligt klienter for hovedpine, med kranio sakral terapi. Kranio sakral terapien er meget effektiv og samtidig meget blid, og arbejder på at løsne op rundt om hele kraniet, og få skabt bevægelse og plads, samt løsnet op ved muskler og membraner. Kort video om klient der fik hjælp til hovedpine med kranio sakral terapi

Hovedpine ikke farligt, som udgangspunkt

Generelt er det ikke farligt at have hovedpine. Hovedpine er kun meget sjældent et tegn på en alvorlig sygdom. Folk kan være bange for, om det skyldes en knude i hjernen, men det er sjældent, at hovedpine skyldes noget alvorligt. Men hvis man oplever en tiltagende og usædvanlig hovedpine, og hvis andre symptomer som feber, lammelser, talebesvær eller synsforstyrrelser opstår sammen med hovedpinen, bør man tale med sin læge om det.

Primære og sekundære hovedpiner

Hovedpine kan føles meget forskelligt, afhængigt af hvilken type hovedpine der er tale om. Hovedpine kan være en sygdom i sig selv som for eksempel migræne eller spændingshovedpine. Det er dem, man kalder de primære hovedpiner, fordi de foregår inde i selve hovedet.
Men hovedpine kan også være et symptom på en anden sygdom eller tilstand, for eksempel ørepine, tandpine, bihulebetændelse eller problemer med øjnene. Det kan give smerter, der minder om hovedpine, fordi der også løber smertetråde op til hovedet fra ørerne, tænderne og øjnene. Den type hovedpine kalder man de sekundære hovedpiner.

Der er stort set lige mange af de primære og sekundære hovedpiner, som florerer blandt befolkningen, men de mest almindelige typer hovedpine er de to primære hovedpinetyper: Migræne og spændingshovedpine.

Klyngehovedpine

Klyngehovedpine er en meget voldsom form for hovedpine. I USA kaldes den også ’suicide headache’ (’selvmordshovedpinen’), fordi den kan få folk til at springe ud af vinduet af smerte. Det enkelte hovedpine anfald varer typisk fra 30-90 minutter, men der kan være flere anfald i døgnet, og for nogle kan klyngerne kan vare op til en måned. Og nogle få har faktisk kronisk klyngehovedpine, det vil sige, der ikke går en måned, hvor de ikke har det. Klyngehovedpine kan lindres med medicin og ilt-behandling.

Hvad skyldes hovedpine?

Der findes to store grupper af hovedpinesygdomme som er årsag til langt de fleste tilfælde af hovedpine:
Spændingshovedpine er den mest almindelige hovedpine. 70 procent af befolkningen oplever på et tidspunkt i deres liv at have denne slags hovedpine. Den er godartet og kan skyldes forkert arbejdsstilling, dårlig søvn eller ensidig belastning men oftest kender man ikke årsagen. Den kan ofte lindres/behandles ved ændring af arbejdsstilling samt fysioterapi, mens den kroniske form kan lindres af medicinsk behandling.
Migræne , som ved hyppig forekomst kræver specialistbehandling.

Hovedpine som symptom ses i langt de fleste tilfælde i forbindelse med helt godartede lidelser som eksempelvis forkølelse , men kan også være symptom på alvorlige sygdomme, som eksempelvis hjerneblødning og hjernehindebetændelse (se faretegnene i næste afsnit).

Hyppig indtagelse af smertestillende medicin (også almindelig håndkøbsmedicin) kan medføre hovedpine eller forværre eksisterende hovedpine.
Hovedpine på grund af overforbrug af medicin behandles først og fremmest ved helt at stoppe indtaget af smertestillende medicin. Dette kan være vanskeligt og bør derfor gøres i samarbejde med din egen læge eller med en læge med særlig forstand på denne type hovedpine.

Hvad kan man selv gøre?

Hvis lægen har undersøgt dig og ikke fundet nogen alvorlig tilgrundliggende årsag til din hovedpine, kan du selv gøre følgende for ikke at få hovedpine igen:

 • Undgå alkohol og rygning.
 • Sid ordentligt på stolen, uden at trække skulderne op til hovedet. Skift hyppigt arbejdsstilling. Du kan eventuelt justere stolens indstilling et par gange i løbet af dagen. Du kan også lave lettere afspændingsøvelser i pauser.
 • Regelmæssige, sunde måltider.
 • Regelmæssig nattesøvn.
 • Undlad at tage for meget smertestillende medicin (også håndkøbsmedicin) (maksimum 3 dage per uge).
 • Forsøg at mindske stress.

Simple øvelser du selv kan lave mod hovedpine:

 1. Lang nakke
  Sid eller stå og kig lige ud.
  Træk hagen ind og lav en “lang nakke”(lav dobbelthager)
 2. Skulderfirkanter
  Træk skuldrene så højt op om ørerne som du kan. Behold dem deroppe mens du fører dem så langt bagud som muligt (så skulderbladene nærmer sig hinanden). Lad nu skuldrene være så tæt på hinanden som du kan, mens du sænker dem så langt ned som muligt. Slip til sidst spændingen, så skuldrene glider frem på plads. Gentag 3-5 gange.
 3. Kig til siden
  Træk hagen ind, gør nakken lang (lav dobbelthager), og hold skuldrene nede. Drej hovedet så langt du kan mod højre. Hold stillingen lidt og gentag til venstre. Du kan ligge på ryggen, sidde eller stå når du laver øvelsen. Gentag 3-5 gange.
 4. Træn de dybe halsmuskler
  Lig på ryggen med et lille håndklæde under baghovedet. Mærk med fingrene på den skrå halsmuskel – den skal føles afslappet. Kig ned ved at nikke ganske lidt. Du må ikke mærke en øget spænding under dine fingre. Hold stillingen 4-5 rolige vejrtrækninger. Gentag øvelsen 10 gange.
 5. Udspænd den skrå halsmuskel
  Træk hagen ind og lav lang nakke (lav dobbelthager). Læg øret mod den ene side og drej til den modsatte side. Hold denne position og lav en nikkebevægelse (lav flere dobbelthager) så du mærker et stræk af den skrå halsmuskel. Hold denne position 20-30 sekunder. Gentag 3 gange