Har du rygsmerter? Om rygsmerter og nemme øvelser du selv kan lave for hjælp og forebyggelse

Lændesmerter

De fleste danskere vil opleve rygsmerter på et eller andet tidspunkt i deres liv. I løbet af et år får 35%-50% ondt i ryggen. Det er altså helt normalt. Heldigvis går de fleste tilfælde over af sig selv. Alligevel er rygsmerter og smerter i bevægeapparatet skyld i 25% af det langvarige sygefravær samt 20% af de tildelte førtidspensioner.

Rygsmerter kan opstå pludseligt, akutte smerter, eller være konstante over en længere periode, kroniske smerter. Det er vigtigt fortsat at bevæge sig og bruge ryggen selvom den gør ondt. Få et overblik over årsager til rygsmerter og få behandling.

Andre navne for rygsmerter

 • Lumbago
 • Lændehold
 • Hekseskud
 • Facetsyndrom
 • Myoser
 • Nakkeproblemer
 • Iskias
 • Forklaring på smerter

Kun hver femte, der går til læge med ondt i ryggen, får en sikker diagnose som diskusprolaps , knoglebrud, gigt , piskesmæld eller lignende. Det vil sige, at mellem 80 og 85 procent aldrig får en forklaring på smerterne. En del kan dog godt selv finde årsagen – for eksempel ihærdig forårsgravning i haven efter en lang vinters inaktivitet, eller at man har leget flyttemand og båret tunge møbler ned fra 3. og op på 5. sal.

Jeg behandler rygsmerter med kranio sakral terapi

Jeg behandler ofte klienter med rygsmerter i klinikken, men kranio sakral terapi. Ofte handler det om at få skabt flow i et særligt område, og en kombination af bindevævsmassage og triggerpunkter kan være meget effektivt. Sidder smerterne i lænden, kan der arbejdes på at få løsnet op i vævet omkring korsbenet. Typisk for kranio sakral terapien er dens blide tilgang til kroppen.

Tidlig forebyggelse vigtigt

Tidligere har man troet, at rygproblemer starter på arbejdspladsen. Men de starter rent faktisk i den sene børnealder og i teenagealderen. Så hvis man virkelig vil forebygge ondt i ryggen, kan man sætte ind allerede i børne/teenageårene med at være aktiv.

Det er vigtigt at være fysisk aktiv hele livet. Man ved fra undersøgelser, at fysisk aktive børn har færre problemer. Fysisk aktive børn er også gladere børn, og gladere børn har også færre problemer. Der er en sammenhæng mellem trivsel og nakke- og rygsmerter. Tidligere bad man folk med rygsmerter om at blive hjemme og tage det roligt, men det viser sig, at jo mere aktiv man er, jo gladere bliver man, og så klarer man også mere.

Hvad kan jeg gøre ved smerter i ryggen?

Hvis du har ondt i ryggen er det vigtigt at bruge kroppen og lave rygøvelser. Du bør ikke ligge i sengen mere end 1-2 dage, allerhelst helt undgå at kravle under dynen. Normalt siger man at akutte rygproblemer varer under seks uger.

 • Tag smertestillende medicin, så det er nemmere for dig at bevæge ryggen
 • Læg en varmepude på det område, som gør ondt
 • Lav lette rygøvelser, som f.eks katteøvelsen, hvor du ligger på alle fire og krummer og svajer i ryggen
 • Tal med din læge, fysioterapeut, kiropraktor eller anden behandler, hvis du har store smerter eller smerterne i ryggen ikke går væk
 • Ofte kan stress også sætte sig ondt i ryggen, eller forværre tilstanden. Stress kan være forbundet med en periode med store bekymringer eller andre følelsesmæssige udfordringer.
 • Du kan selv lave øvelser, der kan hjælpe dine rygproblemer. Generelt kan det hjælpe de fleste at lave rygøvelser, der både kan hjælpe og være forebyggende.

Se nedenstående MacKenzie øvelser,  som blandt andet hjælper ved discusprolapser.

Hvis rygsmerterne ikke går væk

Hvis rygsmerterne ikke går væk, kan det være tegn på at der er noget mere alvorligt i vejen og du bør kontakte din egen læge. Man taler om kroniske, altså vedvarende rygsmerter, når de varer over 12 uger. Hvis du ikke oplever en bedring efter nogle uger bør du søge læge.